Det är breda nedgångar i både Sverige och USA. Oron för bankernas kreditförluster och pressen från råvarurelaterade bolag tynger. Det gäller att iakta försiktighet och inte okritiskt tro på alla som bara skriker att börsen skall upp. Tänk på att det i många fall finns ett stort egenintresse för politiker och analytiker att ”prata upp börsen”.
Industrin och bankerna agerar sänken idag när börsen faller som en gråsten. Om det vinsthemtagningar eller om det är oron inför rapporterna vill jag inte spekulera i, tekniskt såg vi redan innan börsen öppnade att en rekyl var att vänta. De senaste dagarna har det varit andra faktorer som styrt. Vi får vänta några dagar och se om stödet vid 725-730 nivån håller, annars är det 690-700 som skall ner och testas. Omsättningen var skapliga 17,4 miljoner kronor. En spännande dag imorgon utan tvivel.
S&P 500 ligger när detta skriver på 842 punkter och backar runt 3 procent. Det viktiga stödet vid 850 är brutet. Divergensen fungerade perfekt och när trendlinjen bröts vid 850 fortsatte fallet med förnyad kraft. En kombination av vinsthemtagningar och ökad oro för bankernas kreditförluster och fallande råvarupriser (men är det råttan eller repet…).
USA:s ledande indikatorer sjönk med 0,3 procent i mars, vilket var något mer än de 0,2 procent som analytikerna förväntade sig.
Bank of America som kom med en fantistiskt bra rapport såg till en början mycket bra ut, men när investerarna kom lite längre ner i texten såg de att banken reserverat hela 13,4 miljarder dollar för kreditförluster och nästan hela vinsten kom från det förvärvade Merrill Lynch.
Den tioåriga räntan sjönk 9 punkter och ligger nu på 2,85 procent.
…för övrigt…
– Dubbelmoral verkar vara ledordet på vänsterflanken. Nu planerar Vänsterpartiet att göra en en egen tidning, en Aftonbladet-kopia som skall skapa intresse för hör och häpna, EU-valet. Detta parti som har flest personer per medlem som kandiderar till EU-valet. Men det är väl för lönens skull…
– Kommer Riksbanken förmodligen att sänka räntan med minst 0,25 punkter, alla är nog överens om att Riksbanken är tvungna att sänka. Den stora frågan kommer sedan, vad skall de ta sig till om det inte räcker?